NÅGRA AV VÅRA FÖRETAGS
PARTNERS / KUNDER
Copyright © R1 Utbildning All Rights Reserved
Detta är vad Arbetsmiljöverket säger om yrkesmässigt användande av terränghjuling:
”Terränghjulingen är en utrustning med särskilda risker enligt 15 § i AFS 2006:4 om användning av arbetsutrustning och därmed ska arbetsgivaren enligt 16 § ha dokumentation över arbetstagarens praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning.
Beroende på vilka arbetsuppgifter arbetstagaren har med terränghjulingen kan utbildning enligt TSFS 2010:80 7kap. (lagen om utbildning för förarbevis på terränghjuling) vara tillräckligt eller så behövs en fördjupning.
Vid yrkesmässig användning som innehåller körning i avancerad terräng behövs en fördjupning. Det sker enligt en läroplan som innehåller:
•Teori (lagar och förordningar).
•Körning grunder i körgård/bana.
•Tillämpad och avancerad terrängkörning.
•Säkerhet och körekonomi.
Arbetsgivaren behöver bedöma om arbetsuppgifterna är sådana att det finns behov av den mer avancerade utbildningen eller om förarutbildning enligt TSFS 2010:80 är tillräckligt.
Enligt Arbetsmiljölagen 3 kap 3 § ska arbetsgivaren förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iakttaga för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsmiljöverket har ingen entydig definition av avancerad terräng. Arbetsgivaren behöver bedöma om arbetsuppgifterna innehåller endast lättare körning eller om mer omfattande utbildning behövs. Exempel där sannolikt den fördjupade utbildningen behövs är inför arbete i ledningsgator, i skog med svåra passager av diken, och branta lutningar etc.”
Utefter dessa kriterier så har vi på R1 utbildning tagit fram en utbildning som anpassas efter era behov och önskningar.
Exempel på yrken där vår utbildning krävs av Arbetsmiljöverket:
•Räddningstjänsten
•Skogsbruk
•Lantbruk
•Djurhållning
•Energibolag
•Entreprenörer
Länsförsäkringar skriver i ett pressmeddelande den 18 september 2013 att vid årsskiftet 2012/2013 fanns det 71500 st. terränghjulingar i trafik. Länsförsäkringar räknar med en ökning på mellan 5-6000 st. nyregistreringar av terränghjulingar vart år framöver.
Under åren 2001 till 2012 har 74 st. omkommit på terränghjuling enligt Rättsmedicinalverket. Socialstyrelsen rapporterar att enbart under åren 2007 till 2010 har 7000 st. skadats tillföljd av oaktsamhet med terränghjuling.
I början av 2014 lanserade Trafikverket en gemensam strategi för åren 2014-2020 . Denna gemensamma strategi som vi ingår i och där bland annat även Arbetsmiljöverket, Rikspolisstyrelsen, Transportstyrelsen, Trafikverket och SLU medverkar, har satt målet att halvera dödsolyckorna med terränghjuling samt minska de allvarligt skadade till år 2020.
Mejla till info@r1.se och fråga efter detta dokumentet så mejlar vi tillbaka en olåst version av detta dokumentet
Kontakta oss för mer information eller om Ni vill ställa en fråga.
HÄR FINNS LITE INFORMATION OM VAD ARBETSMILJÖVERKET SÄGER OM FYRHJULING.
Innehavaren av ett terrängkörkort är utbildad till att framföra en ATV yrkesmässigt i vad Arbetsmiljöverket kallar "avancerad terräng".
Här nedan är några exempel på vem som kan behöva ett terrängkörkort.
ut det huggna virket
sådant fordon
Givetvis alla anställda som arbetar åt arbetsgivare